Mistä suomenkielistä tietoa pelialasta?

Tietoa on helposti saatavilla internetistä, jolloin meillä ei vain ole tarvetta muistaa kaikkea ulkoa. Tärkeimmäksi taidoksi onkin syntynyt taito reflektoida tekemäänsä ja jäsentää tietoa.

Tietoa on kuitenkin paljon ja osa siitä on hyvää ja osa ei. Suurin aika meneekin parhaan tiedon etsimisessä. Tässä kirjoituksessa jaamme hyviä suomenkielisiä kirjoja, joista pelialalle haluavan kannattaa aloittaa. Perusasioita löytyy aiemmasta kirjoituksesta Pelien maailma level 1 (linkki).

Suomenkielisiä kirjoja pelialasta yleisesti

 

Pelisukupolvi, Jani Niipola (WSOY 2012)

Hyvä, suomenkielinen perusopus. Jani käy haastattelujen kautta suomalaisen pelialan historian. Sen alusta 80-luvun alusta aina 2010-luvun alkuun. Kirja avaa hyvin sitä hengeä ja yhteisöllistä meininkiä millainen pelitoimiala on. Lisäksi se kertoo, että yritysten menestystarinoiden takana on vuosien työ.

Kuva: Adlibris

 

 

Sinivalkoinen pelikirja, Juho Kuorikoski (Fobos 2014)

Nimensä mukaisesti suomen pelialan kronikka alusta saakka. Tämä julkaisu kasasi yhteen koko toimialan merkittävimmät julkaistut pelit. Ne mitkä eivät mukaan mahtuneet, päivittyvät jatkuvasti nettisivuille. Hyvä yleisteos pelialasta suomessa, joka käsittelee myös pelialan vaiheita.

Kuva: http://www.sinivalkoinenpelikirja.com

 

 

Level Up – Työrutiinit peliksi, Sonja Ängeslevä (Talentum 2014)

Level Up – kirja ei edusta aivan yksinkertaisinta luettavaa, mutta on harvoja pelialaa koskeva suomenkielinen julkaisu. Kirja käsittelee enemmän pelillisyyttä työelämässä ja omien työrutiinien kehittämistä. Pureutuu myös pelitoimialaan yleisesti.

Kuva: Adlibris

 

Elämäpeli – Pelintekijän maailmat,  Ville Vuorela (Avain 2009)

Helppolukuinen kirja, joka raottaa pelitekemisen verhoa. Kirjaa vastaa enemmän kysymykseen “miksi”, kuin “miten”. Kirja pohjaa kokeneen tekijän mielipiteisiin ja tarinoihin ja sen ahmii nopeasti läpi. Aivan kaikki tieto ei ikänsä puolesta kenties pidä enää täysin paikkaansa, mutta edelleen harvoja suomenkielisiä opuksia.

Kuva: http://www.avain.net

Uuden asian, kuten pelitoimialan tuntemuksen, oppimisessa kannattaa aloittaa lisäämällä vain yleistietämystään. Lue kirjoja, lehtiä, blogia ja artikkeleita. Tutustu toimialan ihmisiin ja mene seminaareihin. Muista, että pelialla saat olla oma itsesi ja kaikki ovat aloittaneet pohjalta. Älä epäröi kysyä.

 

Tilaa Pelialalle.com:in uusimmat artikkelit sähköpostiisi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s