Pelit ja pelaajat löytyvät laneilta

Nettipelaamisen suosion noustessa kohisten on perinteisten verkkopelitapahtumien, lanien, pelätty laantuvan ja katoavan täysin. Suomesta löytyy kuitenkin paljon lan-tapahtumia, jotka vetävät puoleensa niin pelaajia kuin pelintekijöitä.

Yksi suosituimmista ja tunnetuimmista suomalaisista laneista on Assembly, joka kerää vuosittain tuhansia kävijöitä pelien ja demojen pariin niin Suomesta kuin ulkomailta. Lisäksi Suomesta löytyy kymmeniä tapahtumia jotka houkuttelevat pelaamisen pariin satoja asiakkaita.

Aktiivinen tapahtumakenttä on koottu myös viralliseen lanikalenteriin. Tapahtumien joukosta on havaittavissa että myös muutamien kymmenien pelaajien laneja järjestetään varsin aktiivisesti.

Suomen elektronisen urheilun liitossa (SEUL) toimiva Markus Koskivirta kertookin suomalaisen lan-kulttuurin voivan hyvin.

-Ympäri Suomen on saanut kuulla tapahtumien laajentumisesta ja kiinnostuksen kasvusta kävijöiden suhteen.

Suomalaisten lanien kävijöiden ikähaitari on usein 15-25 vuoden sisällä, mutta myös tätä nuoremmat ovat jälleen löytäneet verkkopelitapahtumat.

-11-15 vuotiaat uuden aallon lanittajat ovat nyt selkeästi nostaneet näkyvyyttään tapahtumissa. Näissä uuden polven ihmisissä on juuri olennaisinta online-tuttujen tapaaminen livenä tapahtumassa ja yhteinen hauskanpito, Koskivirta avaa.

Lanit toimivat myös erinomaisina paikkoihin havainnoida pelimaailman viimeisimpiä liikkeitä. Internetyhteyksien kehittyessä entisestään ja pelien verkko-ostomahdollisuuksien myötä hyvät pelikokemukset usein saavat tiiviit piirit tarttumaan uusiin peleihin. Hyvien pelikokemusten takaaminen on saanut myös eri laitevalmistajat ja jälleenmyyjät ryhtymään yhteistyöhön lanijärjestäjien kanssa. Muun muassa suomalainen Jimm´s nähdään useiden lanien yhteistyökumppaneissa.

Koskivirran mukaan myös suomalaiset pelialan yritykset ovat myös löytämässä lanitapahtumat.

-Muun muassa Supercell ja Fingersoft ovat tehneet hyviä avauksia lanitapahtumien suuntaan Helsingissä. Tällaisesta yhteistyöstä on tullut paljon positiivista palautetta ja varsinkin tapahtumien kävijät ovat kokeneet yhteistyön ja pelialan yritysten ja yhteisöjen näkyvyyden mainiona lisänä tapahtumiin.

Pientenkään pelialan yritysten ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, sillä myös pienet tapahtumat ympäri maan tarjoavat usein yhteistyömahdollisuutta tai myyvät paikkoja yrityksille mainostaa toimintaansa ja tuotteitaan. Markus Koskivirta kokee paikallisiin tapahtumiin osallistumisen järkeväksi.

-En näe syytä että pelialan yritysten tarvitsisi keskittyä vain isoimpiin tapahtumiin Suomessa, vaan rehellisesti kannustan jokaista myös tutustumaan paikalliseen toimintaan. Jos ei muuta, niin paikalliseen tapahtumaan edustuksen lähettäminen on ainakin lähtökohtaisesti halvempaa ja silti erittäin tehokasta. Jos vielä onnistuu samalla luomaan tapahtumalle lisäarvoa esimerkiksi tarjoamalla pisteellään jotain aktiviteettiä, jää varmasti mieleen niin järjestäjille kuin kävijöillekin.

Lanit tarjoavat siis hyvän kuvan tuoreimmista pelitrendeistä sekä aktiivisimmista pelaajaryhmistä. Lanit hoitavat myös pitkälti oman markkinointinsa ja vetävät tunnelmansa ohella asiakkaita myös turnauksien ja turnauspalkintojen avulla, jolloin erilliset toimijat pääsevät tapahtumissa lähes valmiiseen pöytään.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s