Pelien maailma – Level 1

Ensimmäisessä artikkelissa avaamme pelialan peruskäsitteitä, mitä pelialalla tehdään ja mistä voit löytää lisätietoa peleihin, alaan ja sen tekijöihin liittyen.

 Pelit, mitä ne ovat?

Valtava määrä erilaisia pelejä on jaettavissa karkeasti kolmeen pääryhmään:

–    Viihdepelit

–    Opetuspelit

–    Pelillistetyt ohjelmat, eli Sovellukset, tunnetaan myös käsitteellä Serious gaming

Viihdepelien tarkoitus on nimensä mukaan viihdyttää käyttäjiään. Viihteellisiin peleihin voidaan lukea pelejä aina Super Mariosta Angry Birdseihin sekä Final Fantasy-pelisarjasta World of Warcraft-peliin. Viihdepelien ryhmä on kolmesta pääryhmästä suurin ja erityisesti mobiili- ja tablet-laitteilla pelattavien pelien markkinat ovat maailmalla kasvaneet nopeasti.

Opetuspelien alalajeja löytyy lähes yhtä paljon kuin viihdepelien alalajeja, osa ollen jopa samoja. Opetuspelien tarkoituksena on kehittää ongelmanratkaisukykyä, edistää matemaattisia- ja kielellisiä taitoja sekä opastaa tekniikan ja laitteiden käyttöön.

Pelillistettyjä ohjelmia, eli Sovelluksia (Serious gaming), löytyy käytettäväksi miltei kaikille mahdollisille alustoille (alustoilla tarkoitetaan laitteita joilla sovelluksia käytetään, kuten tietokoneita, tabletteja, pelikonsoleita ja älypuhelimia). Yksinkertaisimmillaan sovellukset voivat helpottaa esimerkiksi uusien ohjelmien ja/tai tiedostojen lataamista älypuhelimeen. Hyvänä esimerkkinä pelillistetystä sovelluksesta ovat uuden sukupolven ”kuntoilupelit”, jotka mittaavat pelikonsolia tai älypuhelinta käyttävän kuntoilijan kehitystä tämän hakiessa entistä kovempia tuloksia. Sovellus palkitsee kuntoilijan pelinomaisesti hyvistä suorituksista.

 Puhuttaessa pelialasta teollisuudenalana, ovat pelkät pelit ja sovellukset vain pintaraapaisu. Peliteollisuus toimii muun muassa osana elokuvateollisuutta, ei ainoastaan oheistuotteiden osalta, vaan myös erikoisefektien ja animaation saralla. Pelkästään Suomessa pelialan liikevaihto oli vuonna 2012 noin 350 miljoonaa euroa. Vuoden 2013 lopussa liikevaihto oli noussut liki miljardiin euroon.

Mitä peliala on?

Kasvava teollisuuden ala

Peliala on tehnyt kovaa kasvua aina 70-luvulta lähtien. Viihdepelaamisen siirryttyä koko ajan entistä enemmän tietokoneilta konsoleille ja mobiililaitteille on myös alan yrityspohja monipuolistunut. Muun muassa Suomea pidetään yhtenä alan kärkimaista korkeatasoisen koulutuksen ja kehitystyön vuoksi, joka näkyy erityisesti monipuolisena osaamisena alalla.

Valtavat markkinat

Internetin yleistyttyä alkoivat yleistyä myös pelit, joiden kopioita ei tarvinnut fyysisesti omistaa. Niin hämmentävää kuin se onkin, laillisesti pelattavat pelit olivat internetissä aiemmin kuin laillisesti kuunneltava musiikki tai lailliset elokuvat. Pelimarkkinat keskittyvät entistä enemmän nettiin ja globaaleille markkinoille. Hyvänä esimerkkinä toimii Valve Corporationin Steam-verkkopalvelu, jonka tarjontaan kuuluu yli 2000 peliä ja sovellusta. Käyttäjiä Steamilla on noin 65 miljoonaa.

Missä vain, milloin vain

Myös kännyköiden ja nykyaikaisten älypuhelimien yleistyminen on ollut osallisena pelialan kasvussa. Sovellusten ja pelien lataaminen ei katso aikaa eikä paikkaa. Lisäksi sovelluksia voi tarjota kuka tahansa! Tämä on helpottanut myös pelien jakelua suoraan kehittäjiltä käyttäjille. Pelit ja sovellukset ovat tulleet isoksi osaksi ihmisten arkipäivää.

 Vaikutusmahdollisuudet sisällön luojina

Pelialan tekijät tutkivat koko ajan uusia mahdollisuuksia luoda uutta näkyvyyttä ja tehdä entistä parempia pelejä. Tähän kuuluu erilaisten sisältöjen tarjoaminen peleihin sekä mahdollisten asiakkaiden rekrytointi kokeilukäyttäjiksi. Nykyisissä viihteellisissä peleissä on myös enemmän poikkeus kuin sääntö että pelaajat voivat itse muokata peliä. Interaktiivisuus korostuu pelimaailmassa entisestään ja pelaajat voivat itse rakentaa peleihin uusia tasoja ja seikkailuja.

Vastuullisuus

Pelien myyntiä ja markkinointia ohjaavat samat lait kuin elokuvienkin. Peliyhtiöt ilmoittavat peleissään suositusikärajat peleille sekä sen millaista materiaalia pelit sisältävät.

Kuinka pääsen mukaan?

Pelaajien kesken

Meillä ja maailmalla suosittuja tapahtumia erityisesti kuluttajien, eli pelaajien, kesken ovat LAN-partyt eli tuttavallisesti lanit. Lanit ovat erinomaisia paikkoja käydä seuraamassa, mitkä ja millaiset pelit ovat suosionsa huipulla. Monet lanit tarjoavat nykyisin myös paljon muuta oheistoimintaa tietokone- ja konsolipelaamisen lisäksi: demokisoja, pelinkehityskisoja, peli- ja laite-esittelyä ja myyntiä sekä paljon muuta. Suomessa tapahtumien taustalla on usein rekisteröityjä yhdistyksiä, jotka koko ajan uusia tekijöitä mukaansa.

Tekijöiden kesken

Myös Suomessa on alkanut yleistyä pelialan messutoiminta, joka on suunnattu enemmän alan yrityksille ja toimijoille. Messutapahtumat ovat erityisen hyviä paikkoja luoda kontakteja ja aloittaa yhteistyö, sekä luonnollisesti tehdä myyntiä. Suomen tasolla isoimmat tapahtumat ovat median seurannassa, mikä sekin on oiva mahdollisuus lisätä näkyvyyttä.

Some

Tapahtumien ohella tekijät löytyvät nykyisin myös netistä! Muun muassa erityisesti pelien kehittäjillä suunnattu IGDA Finland sekä alasta muutenkin kiinnostuneille tarkoitettu Play Finland löytyvät tätä nykyään niin Facebookista, Twitteristä kuten myös monista muista sosiaalisen median palveluista. Enää sinun ei tarvitse hakea tietoa hankalilta ja vanhanaikaisilta nettisivuilta, vaan saat uusimmat tiedot ja uutiset nopeasti suosikkipalveluihisi.

Pelialan koulutus Suomessa

Suomessa tarjotaan tänä päivänä tasokasta opetusta pelialalle aina toisesta kolmanteen asteeseen. Tälle on tarvetta, kasvava ala kysyy kaiken aikaa uusia tekijöitä. Pelialan koulutus ei tarjoa ainoastaan mahdollisuuksia pelien kehittämiseen, vaan laajasti myös muihin tietoteknisen alan töihin.

Pelialan korkeakoulutusta voi suorittaa ainakin Kajaanin ammattikorkeakoulussa sekä Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa. Lisäksi yksittäisiä kursseja ja opintokokonaisuuksia voi suorittaa useimmissa suomalaisissa korkeakouluissa ja yliopistoissa.

One thought on “Pelien maailma – Level 1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s